Getty klaagt een populaire AI-beeldgenerator aan wegens inbreuk op het auteursrecht

Getty Images klaagt de makers van een AI-tool voor het genereren van afbeeldingen aan wegens vermeende inbreuk op het auteursrecht.

Dinsdag kondigde de leverancier van stockfoto’s aan dat het in het VK een gerechtelijke procedure startte tegen Stability AI, waarin werd beweerd dat het bedrijf “miljoenen auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen en de bijbehorende metadata die eigendom zijn van of vertegenwoordigd worden door Getty Images, onrechtmatig hebben gekopieerd en verwerkt”. In wezen wordt Stability AI beschuldigd van het verwijderen van afbeeldingen uit de digitale bibliotheek van Getty zonder een licentie te betalen of de makers van de afbeeldingen te compenseren.

Blijkbaar was Stability AI niet direct op de hoogte van de juridische stappen van Getty. “Weet alsjeblieft dat we deze zaken serieus nemen. Het is ongebruikelijk dat we via de pers op de hoogte zijn gebracht van deze geplande juridische actie”, zei een woordvoerder in een e-mail aan Mashable. “We wachten nog steeds op de kennisgeving van sommige documenten. Als we ze ontvangen, zullen we dienovereenkomstig reageren.”

ZIE OOK:

Lensa AI-app: wat u moet weten over de zelfportretgenerator

Stability AI maakt Stable Diffusion, een populaire tool voor het genereren van AI-beelden. Door een tekstbericht in te voeren zoals “hond die in de zon ligt”, genereert Stability Diffusion op basis van de tekst unieke beelden. De AI van de tool leert wat voor soort afbeeldingen moeten worden gemaakt door grote hoeveelheden afbeeldingen op internet te gebruiken, waardoor het in de loop van de tijd slimmer en nauwkeuriger wordt.

Omdat beeldgenererende AI-bedrijven zoals Stability AI, DALL-E en NightCafe afhankelijk zijn van afbeeldingen en kunststijlen die door mensen zijn gemaakt, is de kwestie van intellectueel eigendom een ​​duister en onbekend terrein. En de groeiende populariteit van deze tools heeft de auteursrechtwetten op de voorgrond van het gesprek gebracht.

Met betrekking tot het auteursrecht voor het gebruik van afbeeldingen die door de tool zijn gegenereerd, zegt de site van Stable Diffusion: “Het gebied van door AI gegenereerde afbeeldingen en copyright is complex en zal van rechtsgebied tot rechtsgebied verschillen”.

Stable Diffusion zegt ook dat de gemaakte afbeeldingen open source zijn en worden beschermd door de toewijding van CC0 1.0 Universal Public Domain. Al met al is het een heel nieuw gebied van intellectueel eigendomsrecht en auteursrecht waar geen eenvoudig antwoord op bestaat.

Getty Images weigerde op verzoek van Mashable verdere details te verstrekken.

UPDATE: 17 januari 2023 om 17:45 uur EST Dit verhaal is bijgewerkt met commentaar van een Stability AI-woordvoerder.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *