Platencontract AI-rapper FN Meka beëindigd wegens ‘grove stereotypen’

Op 12 augustus tekende de door AI aangedreven rapper FN Meka een platencontract bij Capitol Records, waarmee hij de eerste digitale artiest werd die tekende bij een groot label. Elf dagen later werd de deal beëindigd te midden van geruchten dat het personage “grove stereotypen” van de zwarte cultuur promootte, meldt de Nieuws uit New York.

De stem achter het personage is ook naar voren gestapt om dat te zeggen XXL die nooit zijn betaald voor hun betrokkenheid bij het project.

De virtuele rapper heeft een enorme digitale aanwezigheid, met 10,3 miljoen volgers op TikTok en 222.000 volgers op Instagram. Het is gemaakt door het mediabedrijf Factory New, dat mede is opgericht door Anthony Martini en Brandon Le.

zeiden de twee mannen Muziek zakelijk nieuws vorig jaar dat FN Meka is gemaakt “met behulp van duizenden datapunten verzameld uit videogames en sociale media.” Ze zeggen ook dat hoewel de stem van het personage afkomstig is van een echt mens, zijn teksten en alle andere elementen van zijn rap worden gegenereerd door AI.

Sinds de recente online aandacht van de digitale rapper heeft FN Meka negatieve recensies ontvangen voor zijn online aanwezigheid en acties. Velen waren het oneens met het personage dat het N-woord in zijn teksten gebruikte, en anderen riepen afbeeldingen van politiegeweld op de sociale media van de rapper.

Na te zijn getekend door Capitol Records, bracht FN Meka een debuutnummer uit met de titel “Florida Water”, met Gunna en Clix. Op 23 augustus bracht de activistengroep Industry Blackout een verklaring uit waarin Capitol Records werd opgeroepen de banden met de AI-rapper te verbreken, onder vermelding van het feit dat het personage “een directe belediging was voor de zwarte gemeenschap en onze cultuur”.

De verklaring bekritiseert ook rechtstreeks de samenwerking van FN Meka met Gunna op het debuutnummer: “Deze digitale beeltenis is een onzorgvuldige en respectloze gruwel voor echte mensen die in het echte leven met echte gevolgen worden geconfronteerd. Bijvoorbeeld Gunna, een zwarte vrouwelijke artiest die op een nummer voorkomt. met FN Meka, zit momenteel in de gevangenis voor hetzelfde type songteksten dat deze bot imiteert. Het verschil is dat je kunstmatige rapper er niet voor wordt vervolgd.’

Gunna wordt momenteel beschuldigd van afpersing vanwege zijn betrokkenheid bij de band YSL.

Uren nadat de Industry Blackout was uitgeroepen, kondigde Capitol Records aan dat het de banden met FN Meka met onmiddellijke ingang zou verbreken. In de verklaring van het label bood hij zijn excuses aan aan de zwarte gemeenschap voor de eerste ondertekening en verklaarde: “We bieden onze diepste excuses aan de zwarte gemeenschap aan voor onze ongevoeligheid bij het ondertekenen van dit project zonder genoeg vragen te stellen over de ‘eerlijkheid en de creatieve We danken degenen die de afgelopen dagen contact met ons hebben opgenomen met constructieve feedback, uw input was van onschatbare waarde toen we de beslissing namen om onze samenwerking met het project te beëindigen.

Later diezelfde dag ging de echte menselijke rapper Kyle the Hooligan naar sociale media om FN Meka en Factory New verder te veroordelen. Kyle leverde zijn stem voor de oprichting van FN Meka en beweert dat Factory New hem ondanks beloften van eerlijkheid aan het bedrijf nooit heeft gecompenseerd voor zijn werk. In plaats daarvan zegt Kyle dat het FN Meka-team hem “ghost” toen het project van start ging.

De hele sage is het zoveelste hoofdstuk over hoe kunstmatige intelligentie vaak racistische stereotypen gebruikt als excuus voor het leren van talen, en illustreert ook hoe zwarte cultuur zo vaak wordt gestolen voor invloed en financieel gewin zonder de juiste compensatie en krediet.

Hoewel de ontwikkeling van digitale muziek en digitale artiesten een opwindende grens blijft, demonstreert FN Meka een broodnodig onderzoek naar hoe AI- en AR-personages moeten worden gemaakt en wie tijdens het proces moet worden geraadpleegd.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *